Puști de asalt – mică prezentare

Puști de asalt

În funcție de epoca istorică și țara de proveniență armele au evoluat alfel. Armele sunt folosite în acțiunea de atac psihic sau fizic, cu scopul de apărare a propriei vieți, care de la caz la caz duce la rănirea sau chiar uciderea adversarului. În afară de vieți, arma poate strica și bunuri materiale, care pot fi nimicite în totalitate. Printre altele dintre categoriile de arme se numără și pușca ca un fel de armă de foc.

Pușca este definită ca o armă de foc, cu pat de lemn și cu țeava lungă, care folosește un cartuș intermediar⁠, un încărcător detașabil⁠ și poate comuta între foc semiautomat⁠ și automat.

În majoritatea cazurilor puștile de asalt sunt folosite ca arme de serviciu. Puștile de asalt mai sunt numite și armă de asalt, automat sau, mai demult, pușcă automată și au fost utilizate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O pușcă de asalt trebuie să fie o armă individuală și în aceeași timp trebuie să aibă capacitatea de a comuta între foc semiautomat și foc prin rafale⁠ /foc automat.

Puștile de asalt au mai multă putere decât pistoalele,  dar mai puțin decât puștiile standard.

De obicei puștile de asalt trebuie să aibă o rază de acțiune/distanță de tragere minimă⁠ de cel puțin 300 de metri.

Cele mai populare puști de asalt: Sturmgewehr 44 (stG 44) – sunt primele puști de asalt adoptate în Germania în anul 1944, AK-47 – sunt cele mai folosite arme de asalt adoptate de Armata Sovietică în anul 1949, M16 – adoptet de Statele Unite ale Americii
În istoria producerii puștilor de asalt România apare pentru prima dată în anul 1963, cu pistolul-mitralieră, calibrul 7,62 mm, model 1963.

În prezent Forțele Terestre Române (Echipamentul militar al Armatei Române) este echipat cu un PA md. 86, PM Md. 1963, Heckler & Koch G36 și cu un Steyr AUG.

Este un lucru ciudat, dar utilizarea de arme în unele țări este interzis de lege sau sunt definite caracteristiciile armelor care pot fi folosite în statul respectiv, de ex. în SUA în următoarele state este definit și/sau interzis folosirea armelor de asalt: California, Connecticur, Hawaii, Maryland, New York, Massachusetts.

Related Post