Află totul despre gama variată de orteze

orteza

Numeroși oameni doresc să-și clarifice ce înseamnă cu adevărat ortezele. Cei mai mulți dintre acești oameni caută definiția ortezei pe DEX online, unde vor găsi următoarele rânduri, care le vor lămuri întrebările legate de orteze: „Aparat ortopedic care are scopul de a susține o funcție locomotoare deficientă, fixându-se pe latura afectată a corpului”. Scopul ortezelor este de a menține/îmbunătăți funcția unei regiuni a corpului la o patologie acută sau cronică. Aceste patologii pot include traumatisme ale țesutului moale, a sistemului osteo-articular sau schimbări apărute în urma unor patologii neurologice. Ortezele pot fi și ca o completare a terapiei ocupaționale, a kinetoterapiei în ceea ce privește creșterea mobilității, forței musculare.”

ICS-ul, mai exact international classification system grupează ortezele în funcție de partea corpului pe care se aplică. Astfel vom avea patru categorii de orteze. Prima grupă a ortezelor constituie acele orteze care sunt confecționate pentru membrele inferioare ale corpului uman. Ortezele care se aplică pe membrele superioare ale corpului uman creează grupa a doua de orteze. A treia grupă de orteze conține ortezele create pentru coloana umană. Iar ultima grupă de orteze constă din ortezele folosite pentru capul uman.
Însă ortezele pot fi grupate și pe baza funcțiilor date de terminologia internațională standard. În acest caz, ortezele sunt clasificate pe baza articulațiilor pe care sunt aplicate și pe care le îmbunătățesc. Așadar, KAFO are orteze de genunchi, orteze de gleznă, gama ortezelor de picior. Pe când TLSO conține orteze de orteză toraco-lombo-sacrală.

Pe baza procesului de confecționare putem deosebi orteze din două categorii: -orteze standard și –orteze personalizate, fabricate după fizionomia clientului.
Aceste orteze pot avea două funcții: una de imobilizare, iar alta de stabilizare.
În România există două categorii de orteze, unele care pot fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar altele care nu pot fi decontate de CNAS.

 

Related Post